ALS JE ZOU KUNNEN LOSLATEN, HOE ZOU JIJ JE DAN VOELEN?

In veel van mijn gesprekken gaat het over ‘loslaten’. Ik merk echter dat ‘loslaten’ niet altijd juist wordt geïnterpreteerd en het dan alleen maar zorgt voor strijd en frustratie.

Voorbij gaan aan jezelf

We maken wel eens een pijnlijke gebeurtenis mee of zijn onzeker en dan moeten we dit ‘loslaten’. Doen alsof het niet gebeurd is. ‘Zet je er over en ga voort met je leven’. Een uitspraak die je zeker niet onbekend in de oren klinkt.

Je kan kiezen om je gevoelens te begraven of te onderdrukken maar dat blijkt toch steeds vermoeiend en frustrerend te zijn.  Het blijft aanwezig in jou. Het gaat niet vanzelf weg.

Waarom is dat? Omdat je aan jezelf voorbij gaat. Je negeert je gevoelens, je zijn. Je zet het deksel erop en laat het potje voor altijd toe. 

Hou eens een bal onder water

De realiteit leert echter dat het dekseltje op de meest onverwachte momenten dan plots toch weer opengaat met alle gevolgen van dien en kan je weer het hele proces opnieuw beginnen. Denk maar aan de slapeloze nachten… Wat een energieverspilling en frustratie dat dit oplevert.

Heb je al eens een bal onder water gehouden? Dat vraag enorm veel inspanning en energie. Laat hem los en hij spuit met een enorme kracht boven water. Dat is wat er gebeurt als je je gevoelens onderdrukt.

Loslaten in de letterlijke zin van het woord

Als je de bal los laat, moet je geen moeite meer doen, je vecht niet meer en de bal gaat drijven. Soms drijft hij naar je toe, soms drijft hij verder van je weg. Misschien blijft hij in je zicht dobberen of wordt hij door de stroming meegenomen en je ziet hem nooit meer terug.

Wat ruimte krijgt, kan stromen

Loslaten is dus niet krampachtig wegstoppen maar je gevoelens de ruimte geven. En ja… ik begrijp dat dit angstaanjagend kan zijn want wat komt er dan niet allemaal naar boven. Weet dat het een ontlading is en ook een bevrijding, hoe intens het ook kan zijn. Je bevrijdt hierdoor niet alleen je gevoelens maar ook jezelf, want je staat jezelf toe te zijn wie je bent. Je laat jezelf voelen wat je voelt.

Wat er nu is, is er en mag er zijn

Je gaat misschien weerstand voelen als je dit bij jezelf probeert toe te laten en dat is OK. Aanvaard ook deze weerstand en je gaat merken dat die dan ook gaat wegdrijven. Aanvaarden dat wat er nu is, er is en er mag zijn, zonder dat er iets moet veranderen.

Ik wens je dat je alles in jezelf meer vrijheid en ruimte geeft en dus ook jezelf!

Liefdevolle groeten,

Ann

www.dewilderoos.be  

Wil je totale ontspanning ervaren? Boek een Tantrische massage en geniet!
 
Contact