TANTRA PODCASTS

DE WEG TERUG | TANTRA ALS LEVENSLUST

De weg terug | Podcasts van Anne Eva & Han Sapundra van Tantrisch boeddhistische stichting Body2chill en Tantra haven De Wilde Roos.
Een Nederlands-Vlaamse coproductie om je oren te strelen, je hart te laten smelten en jezelf te snoeien waar je eigen wezen te zwaar aan je hangt of trekt. Een verlicht leven voelt lichter in de kern van de gewone, kwetsbare en gevoelige wezens die wij zijn. Liefde kan alleen maar ervaren worden vanuit zelfliefde. Acceptatie alleen vanuit zelfacceptatie. Helderheid en rust door de waanzin in onszelf te erkennen. Dit principe dragen we in deze potcasts graag uit.

It's a Barbie world! Yehhh

Je bent meer dan je denkt

Where are we now? Een nieuwe samenleving

Tantra is geen seksueel of emotioneel pretpark

Eruit willen stappen. Of juist in dit leven willen stappen

Wild en ongetemd

Born to be wild! 🎶. Ben jij ongetemd? Een Tantrische podcast door Anne Eva & Han Sapundra samen. Het thema: Wild en ongetemd. Jezelf zijn, oorspronkelijk en ongelaagd. Meegenomen worden door het leven, ‘zeilen door het leven’ in een leben dat jou past. Hoe doe je dat?

Where are we now - Een nieuwe samenleving

Wat als we van binnenuit naar buiten kijken. Wanneer we niet meer leven vanuit opgelegde regels, rolmodellen en relatie structuren. Wat als we werkelijk de energie, onze waarheid en onze intuïtie gaan volgen. En dat met steeds meer mensen.

'Ik denk dat ik voel' Een podcast over gegronde keuzes maken

‘Ik denk dat ik voel…’ Voelen en denken worden vaak door elkaar gehaald. Een podcast over keuzes maken. Over het hoofd in dienst van ons hart en onze intuïtie. Belichaamde authentieke en kloppende keuzes dus. Vanwaaruit maken we keuzes? Wat is de invloed van de maatschappij? Welke invloed hebben wij zelf?

Polyamorisch, kinky, gay of queer? Stop met zoeken wat je 'bent'

Leg je niet vast. Zoek niet naar een vastliggende identiteit maar schijn jouw glans! Trots als een pauw. Op ieder moment.

Wat maakt sex eigenlijk tantrisch?

Willemijn over Tantrische seksualiteit. Wat is het? Wat kunnen we ermee? Wat maakt het Tantrisch? Doen wij er iets mee of doet Tantrische sexualiteit iets met ons? Hoe ervaart een vrouw haar seksualiteit en wat als ze dat helemaal laat gaan? Een nieuwe dimensie in sex. Een verhaal over overgave en loslaten van energie.

Het mannelijke vuur in ons allemaal

Anne Eva over mannen in haar leven, in de liefde en in haar werk. Over haar vader, over de mannen welke ze tegen komt in haar werk als Tantrisch therapeut. Hoe beïnvloedt alles elkaar? Over het belang van ‘in innerlijke vrede zijn’ met je eigen innerlijke man en vrouw. Ook over helingsprocessen in situaties waarbij wij als vrouw het mannelijke tegenover ons hebben ervaren.

Wat we voor willen zijn, haalt ons in

Wijsheid laat zich vaak pas zien wanneer we onder de lagen kunnen kijken welke de stemmetjes van ons ego produceren. Tantra geeft inzicht in de werking van het ego en hoe het ons met allerhande mentale trucs op onze plek probeert te houden, terwijl wij ons misschien ook willen ontwikkelen in dit leven..

Kan jij zeggen: ik hou van je?

De Vlamingen zeggen ik zie u graag, Nederlanders ik hou van jou. Een podcast van Anne Eva & Han Sapundra samen over de vele lagen welke onder deze woorden kunnen zitten. Zeggen ze iets over de ander of over onszelf? Hoe we via onze liefde voor een ander onszelf kunnen zien. En hoe liefde voor de ander altijd binnen de grenzen van liefde voor onszelf valt.

Overgave aan het innerlijke vlammenspel - Dakini project

Over totale overgave en ons concept ‘Dakini project’ dat we willen opstarten.

Totale overgave maakt het makkelijk voor de energie om ons te leiden. Wanneer we eenmaal op dit nulpunt zitten, dan zijn we beschikbaar voor het leven en voor de ware kracht van seksualiteit, voor het heerlijke vlammend spel dat door ons heen mag gaan. Een energie boost welke ons mag helen en doet herinneren wat we ten diepste zijn. Overgave leidt tot thuiskomen.

Over mijn grenzen gegaan. Ben ik de enige?

‘Er is over mijn grenzen gegaan’. Ook kan ik zeggen: ‘Ik heb over mijn grenzen laten gaan’. Wellicht klopt deze omschrijving zelfs nog beter: ‘Ik ben over mijn grenzen gegaan’. Herken je dit? Als het gebeurd is, hoe gaan we daar dan mee om? Als het perfect zou werken hoe we er nu omgaan, hoe kan het dan steeds weer gebeuren? Wanneer mensen op een andere manier met ons zouden kunnen omgaan, dan zouden zij dat wel gedaan hebben.

Sex

Han Sapundra & Anne Eva van Body2chill wagen zich eraan: we gaan het eindelijk hebben over seks. Eigenlijk bestaat seks niet, het is onderdeel van de dynamiek van leven en dood. Want waar begint seks? Waar eindigt seks? Daar waar onze vragen ophouden beginnen de antwoorden tot ons door te dringen.

Het beest in mij

Anne Eva, Han Sapundra en Marianne samen in 1 podcast in een poging om iets beestachtigs te produceren en in kwetsbaarheid te delen over dat waar wij soms zo bang voor zijn. We hebben het over ‘het beest in ons’. Want beesten zijn we natuurlijk. Wij zijn natuur.

Gezond ruzie maken

Kan dat? Gezond ruzie maken… Wellicht kunnen we meerdere vormen van ruzie maken onderscheiden. Werkelijk destructief ruzie maken, daar willen we het maar niet over hebben. Daar valt niet veel te halen. We kunnen een ruzie maken vanuit de gekwetstheid van ons innerlijk kind.

Borsten, balancerend tussen taboe en plezier

Samen met apen zijn wij de diersoort die ‘ZE’ heeft, ook wanneer er geen nakomelingenschap in het spel is. Van klein tot groot, van puntig tot rond. We hebben het over… BORSTEN. Wat voor relatie hebben wij tot onze eigen borsten of de borsten van anderen?

Help, wat is Tantra eigenlijk?

Wanneer je in de marge en in de schaduw van jezelf wilt leven dan voelt Tantra waarschijnlijk als bedreigend. Zelfs nog voordat je er aan begint. Wanneer je echter de diepste waarheid over jezelf, over de liefde en over de aard van het gehele leven wilt doorgronden en belichamen; dan is Tantra juist jouw pad.

Weerstand op bewustwording

Iedereen wil gelukkig zijn. Toch kunnen we soms in ons eigen leven ervaren dat we ongelukkig zijn, ‘vooruit’ willen, of dat we ‘weg’ willen en eigenlijk helemaal niet weten waar naartoe. Dieper gezien willen we waarschijnlijk weg van ons lijden.

Tantra massage - verwarring & ontwarring

“Tantra massage bestaat niet”. Een rare binnenkomer voor een Tantra opleiding… Tegelijk raakt deze korte zin de kern en prikkelt hij ieder om het begrip ‘Tantra Massage’ weer neutraal en open te kunnen bekijken zodat we er vrij in kunnen kijken, vrij van aannames, vastliggende ideeën of meningen hierover. Tantra bestaat en massage bestaat, zou je kunnen zeggen. En je kunt beide koppelen en het dan ‘Tantra Massage’ noemen. Tantra betekent verbinding, web, weefgetouw, samenhang, eenheid of ‘volheid tussen leegte’. Tantra gaat altijd over de ervaring, nooit over de vorm. Het kan dus erotisch zijn, tegelijk hoeft het absoluut niet erotisch te zijn. Tantra is simpelweg vrij van welke vastliggende invulling dan ook. Tantra heeft geen vaste vorm, het gaat over de weg van de energie en over hoe we kunnen ervaren dat we daarmee ‘on track’ zijn in ons leven. Wanneer we eenheid en harmonie ervaren, vorm en ‘zijn’ overeen vallen, dan ervaren we ten diepste onze essentie van heelheid. Dat is waardoor Tantra Massages zo helend zijn en dat is waar wij als Tantra massagetherapeuten proberen mensen in mee te nemen.

Gender, zin en onzin

Een podcast van Anne Eva en Han Sapundra van Tantra schoolBody2chill samen. Ik (Han) kwam dit laatst tegen: ‘The Gender Analysis Toolkit for governments, international organisations, contractors and all those who work on transport’. Een ‘mal’ om uit te vinden ‘wat je bent’ en voororganisaties om vast te leggen hoe ze daarmee politiek verantwoord om moetengaan. Een bijna 90 jarige moeder van een vriendin vroeg aan haar dochter wat die nieuwe plaatjes op de toiletten in het verzorgingstehuis betekenden. Leg het maar uit, dat halve rokje en halve broekje… Zo het schijnt wordt wereldwijd een concept uitgerold om gelijkheid tussen mensen ongeacht de geaardheid te bewerkstelligen. 

Nieuwsgierig naar de toekomst?

De reis die wij als individu maken is nauw verbonden met dereis die we als mensheid maken. We staan onder invloed van de wereld om onsheen inclusief alle kosmische krachten. Ons bewustzijn draagt bij aan het‘ general consciousness’. Tegelijk kunnen we hieruit ‘downloaden’. Een uitleg over de chakra’s, zoals je ze zou kunnen ervaren in je eigen lichaam en binnen je eigen bewustzijn, en het verband met de ‘bandbreedte’ of het ‘trillingsniveau van ‘het universele bewustzijn’ waar wij als levende wezens ook onder invloed van staan. Het Aquarius tijdperk is het tijdperk waarin we vanuit onze onderbuikgevoelens van onmacht mogen arriveren in ons hart. ‘Ajourney back home’, naar onze meest waarachtige staat van zijn, zou je kunnenzeggen. Wanneer de kundalini omhoog reist vanuit het wortel-chakra via het buik-chakra (of navel-chakra) naar het hart-chakra dan vindt een belangrijkkeerpunt plaats. Vanuit de ‘bandbreedte’ of het ‘trillingsniveau’ van het hart-chakra neemt de destructieve kracht van ons onmachtige geconditioneerde ego af. Het dualisme verdwijnt daar waar alle tegenstellingen in ons eigengevoelssysteem samenkomen. ‘In het hart leven is thuiskomen in je innerlijkconflict’. Vanaf het hart-chakra kan de openende energie verder omhoog reizen. Dit brengt ons in een binnen- en buitenwereld waar we positief en opbouwend een bijdrage kunnen leveren aan de wereld om ons heen. Waar we compassie en verantwoordelijkheid kunnen ervaren als sturende krachten. Hoe ziet de wereld eruit wanneer de energie ons wezen nog verder kan ontsluiten? Want het derde-oog chakra en kruin-chakra hebben nog meer non-dualistische dimensies inhun mars waarin nieuwe binnen- en buitenwerelden zich kunnen ontsluiten.

Wordt er écht voor mij gezorgd?

‘Help ik word leeggezogen…’ We leven binnen een krachtenveld waarbinnen alles invloed heeft op alles. Ieder absorbeert daaruit vanuit eigen belang. Dat is hoe denatuur werkt. Eigen belang kan ook ‘voor anderen zorgen’ zijn maar ook hiervoor heeft ieder zijn of haar eigen beweegredenen. Het is in die zin veel te simpel om te denken in goede en kwade krachten. Zo zwart-wit zit de wereld niet in elkaar. Om te denken in termen van een veld met tegengestelde krachten en beweegredenen is dan meer reëel. En in principe kan deze diversiteit van krachten elkaar, binnen een wakkere en ongelaagde maatschappij, in balanshouden.

Het gaat goed!

Het gaat goed met de wereld! Klinkt raar hè, als ik dat zeg in tijden van onrust, dualistisch denken, armoede, over controle en financiële onzekerheid… Bevredigende seksuele liefdesverbindingen en wereldvrede hebben hartstochtelijk veel met elkaar te maken. Beluister waarom het goed gaat. Laatje meevoeren op de warme golfstroom van het hart. Want zij, het hart, heerst in deze tijden. Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je hebt de wind mee. Vechten zal steeds meer energie kosten, niet willen weten zal het weten niet meer ontgaan. Een podcast van Han Sapundra: initiator van de Tantra school (en Tantrisch boeddhistische stichting) Body2chill sinds 1994. ‘In deze 30 jaar heb ik veel zien verschrijven in hoe mensen met zichzelf en de liefde kunnen omgaan. Vanuit die rijkdom en observatie deel ik ‘dit goede nieuws!’ We reizen vanuit ons wortel chakra omhoog via ons sex chakra naar de onderbuik, we leren onze boosheid kennen, en de kracht van alle lagere chakra’s daarbij, wanneer deze krachten in onszelf mogen transformeren en ze als tegenstellingen samen een boeket van kwetsbaar vormen, dan landen we in ons hart. We komen IN de wereld te staan vanaf het hart chakra. En daarin zijn we niet alleen. We leven binnen een krachtenveld en voeden samen dat veld. ‘Overleven’ wordt, vanaf dit trillingsniveau, ‘leven’ binnen het veel groter geheel dat ons voedt, wat ons vervulling biedt, de weg wijst en mag raken. Al wat ons raakt bouwt compassie op, versterkt het veld van het hart in onszelf en dus daarbuiten ook. Compassiekomt van binnenuit. Het maakt ons deelgenoot. Het is niet vanuit regelgeving of macht aangestuurd en gaat voorbij het individuele gewin. Hartelijk dank voor het luisteren naar onze podcast! Wij zijn zo rijk met elkaar!

All the way! Uitleg over het pad van Tantra en onze opleiding

Wat gebeurt er qua processen tussen jou en de buitenwereldwanneer je het pad van Tantra als levenswijze volgt?

Deze processen ga je, onder gedegen en warme begeleiding, ook het eerste en het tweede jaar van de Tantra opleiding bij Body2chill aan. Han Sapundra vertelt over het verschil tussen het 1e anderhalf jaar en het 2e. Het verschil is gigantisch. Bij de start van het waardevolle en openende Tantrische pad leer je om diepgaand thuis te komen bij jezelf. Deze ‘jezelf’ leer je daarna juist weer los te laten. Dit proces is onvermijdelijk nodig om verder te kunnen groeien naar nog meer eigenheid, flow en ervaring van eenheid en een veilige vervulling van jouwlevensmissie. Waar tijdens de eerste jaren eigenheid, autonomie, leven metgrenzen en wensen, zelfvertrouwen en authenticiteit centraal staan, staat tijdens de tweede fase, ‘Sartori’ centraal, oftewel ‘ontwaken’. Je houdt als het ware op te bestaan. Het Ego krijgt minder macht. Tegelijkertijd krijgt je bestaan, ofwel je ‘grotere zijn’ meer invulling en richting. Je zult meer vervulling ervaren en duiding en begrip voorbij het persoonlijke. Het sociale aspect in je leven krijgt ademruimte om te transformeren van aanpassing, over-assertiviteit en manipulatie van de buitenwereld naar compassie, gemak, flow, diepe verbinding en intimiteit en magie. Je zal minder energie verliezen en in je kracht staan ten dienste van de wereld om je heen, zonder dat je jezelf hoeft te verraden of hoeft te beschermen. Je leert het zwaard van wijsheid, in het boeddhisme genoemd ‘the sword of wisdom’, te hanteren. Hierin staan wijsheid en kracht voorbij een dualistische mentale indeling in goed of slecht, comfortabel of niet comfortabel centraal. Je hebt geen angst meer om je te profileren, zal niet meer piekeren, hoeft niet meer populair of geliefd te zijn voor anderen. Je ervaart tegelijk een diepe verbondenheid met je hart en raakt fysiek geworteld in het leven en mentaal zal je meer rust ervaren. Je Tantra pad is een waarlijk spiritueel pad geworden in dienst van het bestaan. Je leert te snoeien om te bloeien. Het zo diepgaande pad van Tantra maakt je tot een mysticus voorbij je man of vrouw zijn. Je brein, je hart en je seksualiteit staan hier allen in dienst van het grotere hart. Wetend dat je met elke handeling iets creëert in deze wereld. Dit heldere ‘bewustzijn’ staat ook in het 2e anderhalf jaar van onze Tantra opleiding centraal.

Schaamte en taboes, kan het ook zonder? (Deel 2)

Deel 2:

Schaamte en taboes horen bij ons leven. Ze kunnen ons beperken én stimuleren. Hoe laten we de buitenwereld niet teveel aan de touwtjes trekken van onze eigen emotionele binnenwereld? Hoe kunnen we zelf ‘in control’ zijn en ons tegelijk overgeven aan het leven en tot bepaalde hoogte ook aan sommige taboes. Of ze zelfs gebruiken voor ons eigen genot. Vrij leven begint wellicht pas bij de innerlijke vrijheid om te spelen met al wat de wereld in haar realiteit biedt.

Han Sapundra geïnterviewd door Anne Eva.

Schaamte en taboes, kan het ook zonder (Deel 1)

Eerste deel van dit tweeluik. Schaamte en taboes horen bij ons leven. Ze kunnen ons beperken én stimuleren. Hoe laten we de buitenwereld niet teveel aan de touwtjes trekken van onze eigen emotionele binnenwereld? Hoe kunnen we zelf ‘in control’ zijn en ons tegelijk overgeven aan het leven en tot bepaalde hoogte ook aan sommige taboes. Of ze zelfs gebruiken voor ons eigengenot. Vrij leven begint wellicht pas bij de innerlijke vrijheid om te spelen met al wat de wereld in haar realiteit biedt.

Anne Eva geïnterviewd door Han Sapundra.

To come or not to come ... that's the question

Tantra gaat over levensgeluk en vervulling op alle gebieden van ons leven. Het gaat zeker niet alleen over seksualiteit. Tegelijkertijd is de aard van het gehele leven orgastisch. Dus hierbij een orgastische aflevering over het orgasme. Over misschien wel het lekkerste gevoel dat er bestaat! ‘Wanneer je aan Tantra doet mag je als man niet klaarkomen. Toch? 'Dit krijgen wij bij onze tantraschool Body2chill wel eens te horen. Dit te zeggen is veel te kort door de bocht. In het leven en in onze binnenwereld zijn er veel meer smaken, bochten en splitsingen te halen en biedt alles ons iets. Er een ‘ding’van maken leidt sowieso tot teveel gewicht en niet toch de lichamelijke en mentale verlichting die het orgasme ons kan bieden; naast de versterking vano ns immuunsysteem, een gevoel van bevrijding van het mentale en stress en een groot gevoel van vervulling.

Een podcast ingevuld door Han Sapundra en Anne Eva samen.

EEN SPIRITUEEL LERAAR IS ER NIET OM JE OP TE BOUWEN MAAR OM NAAST JE TE STAAN ALS JE VALT

Een spiritueel leraar brengt je naar het grotere, binnen in jezelf. Hij of zij ziet altijd het simpele, het eenvoudige. Dit omdat het grotere altijd het kleinere in zich heeft. We kunnen niet zoeken naar iets dat we niet in de kern kennen of herkennen in onszelf. Een spiritueel leraar (of lerares!) brengt je thuis in jezelf. Hij of zij kan je helpen om de diepste essentie van het leven in jezelf te ervaren. Om overheen te vallen met het leven. Daar waar we ons soms klein voelen, binnen dat schijnbare grotere, of neurotisch zoeken naar richting en ‘het’ niet vinden. We denken veelal te ingewikkeld, draaien in onze minds in cirkeltjes en zoeken dat wat we willen vinden in de verkeerde richting; anders was het al. Over de rol van een spiritueel leraar hierin, die je snoeit en afbreekt om steeds weer je eigen compleetheid en glans te ervaren. Over het bieden van respect en toewijding in functie van onszelf. Een spritueel leraar kan je op dit pad begeleiden, stimuleren en snoeien. Je kunt voortbouwen en drinken uit de bron van al hen die je zijn voortgegaan op dezelfde zoektocht. De universele zoektocht naar ‘de kern van alles’ is namelijk al bezig sinds de geschiedenis van de mensheid.

HELP, HOE STOP IK MIJN BREIN

Han Sapundra over piekeren, malen in het hoofd, hoofdpijn, slecht slapen en keuzestress. Hoe komen we eraan, aan al dit innerlijk lijden en deze stress en hoe komen we er vanaf? Kunnen we ook zonder al dit lijden leven en zo ja, hoe zou ons leven er dan uitzien? Zonder teveel rendementsverlies ‘door het leven klieven’, zou dat niet heerlijk zijn… Minder ‘werken en knokken’ en minder zorgen maken. Scherp als een mes, op je intuïtie en met een basisrust in het hoofd. Een hoofd dat op ieder moment verbonden is met het hart. Het is mogelijk, hoe hoor je hier. LET OP: Han Sapundra is wat zachter hoorbaar dan Anne. Geluidskwaliteit wordt na 1/3 van de tijd beter.

POLYAMORIE. HOE DAN?

Podcast van Anne Eva en Han Sapundra gezamenlijk. Polyamory, hoe dan? Over vorm en ‘non-form’. Over de valkuilen om alles als objecten en als een vast omkaderd begrip te benaderen, zelfs de liefde. Voor je het weet zitten we in een ‘relatie’ met een persoon of meerdere personen en vergeten we dat het om ‘relateren’ gaat. ‘Relateren’ is vormloos net als het leven en de liefde. Het zoekt niet naar een vaste vorm, instituties of naar expansie of controle. Het is een samenkomen wat niet gedefinieerd maar ervaren wordt door levende personen. Deze podcast is een tantrische oproep om te stoppen met alles te willen definiëren en inkaderen. Liefde is een raakvlak. Het is ‘mensenwerk’. Liefde wordt ervaren en gevoeld. Vastlopen doen we toch wel regelmatig, alleen of samen! We lopen echter eerder vast door het inkaderen en verkwanselen van onszelf dan door de liefde zelf. We lopen niet vast in een relatie. We lopen vast in onszelf. Of… we vinden de liefde in onszelf. En liefde wil altijd gedeeld worden. Of dat nu is met 1, 2, 3 of met duizenden.

ANNE EVA OVER HET TANTRISCH HUWELIJK

Over een liefdesverbinding waarin niet de gelofte van de toekomst centraal staat, samen met het zorgen voor de ander. Hier, in het Tantrisch huwelijk zoals Anne Eva het ziet, staat het zorgdragen voor jezelf centraal waardoor je de ander steeds weer ontmoet, in het hier en nu, vanuit je eigen kwetsbaarheid en behoeftes. Over hoe trouwen en trouw zijn aan elkaar ook anders kan.

GEZOND LEVEN MET EEN GEZOND EGO

Anne Eva met Han Sapundra van Body2chill in gesprek over Ego. Wat is Ego? Hoe werkt het in ons? Hoe herken ik het? Kunnen we zonder Ego-loos leven? Hoe zorgen we dat we zelf ‘aan de touwtjes trekken’ in dit leven. Ook over pijn als wegwijzer naar geluk.

OVER DE KRACHT VAN DE GEEST EN DE MACHT VAN HET HART

Een vrouw van de wereld, ooit in dienst van het bedrijfsleven, nu in dienst van tantra en de liefde. Een keerpunt in haar leven dwong haar te kijken naar de relatie met haar lijf en geest. Ze keerde haar focus naar binnen. Zo extreem dat ze zichzelf ooit heeft laten begraven en daar vrijheid en ruimte ervaarde. ‘Ik zou het morgen weer doen’. ‘Geloven dat je iets kan maakt ook mogelijk dat je het kan’. Of het er nu om gaat om je beste versie van zelf te zijn of staal te buigen, wat zij gelooft komt uit.

IK WIL RUST!

Anne Eva in gesprek met Han Sapundra. Over innerlijke vrede, onze dierlijke natuur, gevoelens & emoties en angst als stimulans van ons immuunsysteem.